vrijdag 12 februari 2016

Soorten emulgators


Emulgator is een stof die bind WATER met VET.

Net als ik in een van mijn artikels had geschreven ... we hebben twee soort cremes: met water en zonder water (alleen vet of bijenwas daarbij)

Alleen met vet
Deze zijn makkelijke te maken.
Zonder bijen was: Dan word alleen maar vet gebruikt: het is belangrijk dat boter is ook gebruikt, anders word de creme (balsem) niet vast. Half - half boter en olie (of iets meer olie) hang wat voor boter is gebruikt. Shea boter is wat mildere boter, dan moet iets meet basis olie gebruikt worden. Cacao boter is hardere boter dan de vet is 1:3. Mango boter is stuk zachter dan Shea boter ... dan wordt de oliën bijna of iets minder dan de boter gebruikt.
Alle vetten worden in dubbel boiler gesmolten, op een zachte vuur. Wanneer gesmolten is laat u rond half uur tot uur afkoelen. Om de balsem leuker en zachter te maken gebruik ik mixer. Wanneer de vetten beginnen harder worden dan gebruik ik de mixer en dan voeg je je etherische olie toe of bijvoorbeeld een vitamine E of andere ingrediënten.
Als je tijd en zin heb roer met mixer voor een half tot uur lang. De balsem wordt als room en glijd  heerlijk op de huid.
Met bijen was: is bijna hetzelfde als de vorige maar alleen met bijen was toegevoegd. Bijen was maakt de balsem wat harder en stabieler. Dan gebruik je minder boter en wat meer olie en beetje bijen was. Smelt je het op hetzelfde manier als boven.

Met water en vet
Dat is moeilijker proces. Ik hou van deze want dan maak ik verschillende diktes cremes, voor verschillende soorten huid. Ik kan vettigere en dikkere maken maar ook melk of lotion substantie maken.
Dat doen we met emulgator. Die bind de vet met water. Maar eerst moet de vet gesmolten worden tot bepaalde temperatuur en dan de water verwarmt worden tot hetzelfde temperatuur als de vet fase.
Twee soorten emulgators: ene soort word gebruikt in de water fase en de andere in de vet fase. Dan wordt anders gemixt. Soms moet eerst de warme water in de warme vet toegevoegd worden en soms andersom. Verschillende emulgators, verschillende manier van mixen en binden. Roeren is zeer essentieel met mengen de fases. Soms zelf moet mixer gebruikt worden.
En dan logisch is dat als we wat dikkere creme willen maken gebruiken we minder water en wat dikkere oliën en boters en dan als we melk of lotion maken gebruiken we meer water en venig olie of boter.
Na de mengen beging de creme te koelen, dan is de tijd om actieve ingrediënten toe te voegen, als collageen, NMF, liposomen, vitamine E of A, etherische olie ....
Daarna is de creme klaar in de potjes zetten.

MAAR ik dacht altijd ... pffffff .... ik maak de oliën en boters warm, ja het is op een lage vuur en in een dubbel boiler maar toch wel de olien en boters worden warm en dan veel van de goede eigenschappen van de product gaat weg door de warmte. Ik vond het zonder! Maar tja ... iedereen maakt zo cremes met water, moet. Zelfs op hetzelfde manier maak je mayonaise of margarine. Het is ook een creme ... vet met water.
Ik was op zoek naar alternatief, een vervanger van emulgator. en ik het het GEVONDEN!!!!!
Ik ben zeer blij. Nog niet te verkrijgen in Nederland maar wel in England. Ik bestel zo en zo vaak uit England. Deze emulgator is echt een wonder voor mij. Ik hoef niet de vet en de water verwarmen en dan mengen,  ik kan ze gewoon in koude staat mengen, alleen de boters moeten iets verwarmd worden, tot ze even smelten en dan kan ik ze mengen. Met deze emulgator kan ik zelfs een gel van olie, gel maken (vettige gel) dus het is perfect.
Deze emulgator is wel wat duurder maar ik vind dat is geschikte voor mij doel. Mijn doel is alleen natuurlijke producten gebruiken, ethical producten maken.
En de emulgator is van suiker gemaakt in een kokos olie.

Dus binnenkort gebruik ik deze emulgator.
Voor meer vragen en meer info over mijn producten ...... felices@tele2.nl
www.felices.nlEen reactie posten