zaterdag 30 januari 2016

Hoe ziet onze huid in elkaar

De huid is het grootste orgaan in het lichaam , die ongeveer 15 % van het lichaamsgewicht . De totale huidoppervlak van volwassenen van 12 tot 20 vierkante voet . In termen van de chemische samenstelling , de huid ongeveer 70 % water , 25 % eiwit en 2 % lipiden . De rest mineralen, nucleïnezuren , glycosoaminoglycans , proteoglycanen en talrijke andere chemicaliën .
De huid bestaat uit drie lagen : epidermis , dermis en onderhuidse weefsel

Epidermis

De epidermis is de bovenste laag van de huid. Het is de eerste barrière tussen jou en de buitenwereld. De epidermis bestaat uit drie soorten cellen keratinocyten, melanocyten en Langerhans-cellen. Keratinocyten de cellen maken de keratine proteinen. Ze zijn de belangrijkste type cellen in de epidermis. De totale dikte van de epidermis is gemiddeld 0,5 – 1 mm. Op het onderste gedeelte van de epidermis zijn niet gegroeide die snel delen keratinocyten. Als ze vol gegroeid zijn, verliezen ze water die naar boven gaan. Uiteindelijk aan het einde van hun levensduur bereiken ze de bovenste laag van de epidermis genoemd stratum corneum. Stratum corneum bestaat voornamelijk uit dode keratinocyten geharde proteïnen (keratine) en lipiden. Dode cellen van de hoornlaag continu afwerpen en worden vervangen door nieuwe uit hieronder. De huid vernieuwt zichzelf volledig om de 3-5 weken. De meeste milde peelings werken door het gedeeltelijk verwijderen van de hoornlaag en dus ze versnellen van de huidvernieuwing.
Een andere belangrijke groep cellen in de epidermis zijn de cellen die melanine worden genoemd. Dit is het pigment dat verantwoordelijk is voor de toon en huidskleur. Tenslotte Langerhanscellen in wezen een forepost van het immuunsysteem in de epidermis. Ze voorkomen dat ongewenste vreemde stoffen binnendringen in de huid.
De stand van de epidermis bepaalt hoe “fris” uw huid eruit ziet en ook hoe goed uw huid absorbeert en houdt vocht. Rimpels echter worden gevormd in lagere lagen.
Dermis
De dermis is de middelste laag van de huid tussen de epidermis en het onderhuidse weefsel. Het is de dikste van alle huidlagen en die is een strakke, stevige maaswijdte van collageen en elastine vezels. Zowel collageen en elastine zijn van cruciaal belang huidproteïnen: collageen is verantwoordelijk voor de structurele ondersteuning en elastine voor de veerkracht van de huid. De belangrijkste type cellen in de dermis is fibroblasten die collageen, elastine en andere structurele moleculen synthetiseren. De juiste functie van fibroblasten is zeer belangrijk voor de algehele gezondheid van de huid.
De dermis bevat ook haarvaten (kleine bloedvaten) en lymfeknopen (depots van immuuncellen). De voormalige zijn belangrijk voor zuurstof en voeden van de huid, en het laatste – voor te beschermen tegen binnendringende micro-organismen.
Tenslotte, de dermis bevat talgklieren, zweetklieren, haarfollikels en een relatief klein aantal zenuw- en spiercellen. Talgklieren, liggen rond de haarzakjes, ze zijn van belang voor de gezondheid van de huid, zoals talg produceren, een olieachtige beschermende stof die sluit de huid en haar tegen vocht.. Wanneer sebacious klier produceert te weinig talg, zoals bij oudere mensen, wordt de huid te droog en meer vatbaar voor rimpels. Omgekeerd overproductie of onjuiste samenstelling van talg, zoals bij adolescenten, leidt vaak tot acne.
De dermis is de laag verantwoordelijk voor de structurele integriteit van de huid, de elasticiteit en de veerkracht. Rimpels ontstaan en ontwikkelen in de dermis. Daarom een anti-rimpelbehandeling moet tot de dermis bereikt worden, ander de behandeling heeft geen zin. Meeste collageen en elastine crèmes bereiken niet de dermis, omdat collageen en elastine moleculen zijn te groot om de epidermis te dringen Tegenwoordig zij duurdere crèmes die deze stoffen met kleine moleculen maken en ze hebben veel succes.
Onderhuidse weefsel
Deze weefsel is de binnenste laag van de huid onder de dermis en bestaat hoofdzakelijk uit vetten. Onderhuids vet fungeert als schokdemper en warmte-isolator, beschermt onderliggende weefsels tegen koude en mechanisch trauma. Interessant is dat zoogdieren hebben geen onderhuid weefsel vanwege hun vacht die dient als schokdemper en warmte-isolator.
Het verlies van onderhuids weefsel, die vaak optreedt met de leeftijd, leidt tot het gezicht verzakt en accentueert rimpels. Een algemeen anti-age (botox) procedure uitgevoerd door dermatologen om dit proces is vet te injecteren onder de rimpels in het gezicht. Een goede dermatoloog neemt deze vet va andere gedeelten van het lichaam van de klant zelf, waar de huid dik genoeg is.

Een reactie posten